Svrha

Nakon dobivanja odluke o financiranju za određeni EU projekt, bespovratna sredstva se ne dodjeljuju, već su samo rezevirana za određenog korisnika. Da bi stvarno bila dodijeljena, potrebno je provesti cijeli projekt. Provedba projekta je onaj teži dio koji je pun izazova i prilikom kojega se korisnik bespovratnih sredstava mora pridržavati određenih pravila.

Važni elementi

Kao najvažniji elementi provedbe svakog EU projekta mogu se istaknuti sljedeći:

1. Upravljanje projektom – vrlo kompleksan zadatak koji obuhvaća više različitih aktivnosti u svrhu uspješne provedbe projekta i povlačenja bespovratnih sredstava, a neke od najvažnijih aktivnosti su:

  • definiranje detaljnog plana aktivnosti, plana nabave i novčanog tijeka
  • praćenje napretka projekta prema predviđenim aktivnostima
  • mjesečna analiza predviđenih aktivnosti i ostvarenja definiranih ciljeva
  • slanje zahtjeva za promjenama u projektu
  • osiguranje vidljivosti projekta
  • upravljanje rizicima

2. Provedba nabava u sklopu projekta – najvažnija i najdelikatnija aktivnost svakog EU projekta. Vrlo je bitno držati se svih pravila u provedbi nabava bilo da je korisnik privatna tvrtka ili javno poduzeće/organizacija kako ne bi došlo do financijskih korekcija u projektu.
3. Izvještavanje – sastavni dio svakog projekta putem kojega se izvještava nadležna agencija/ministarstvo o napretku projekta i postignutim rezultatima. Prilikom slanja izvještaja korisnik izvještava o provedenim nabavama u sklopu projekta te šalje sve potrebne dokumente (račune, otpremnice, ugovore, bankovne izvatke, potpisne liste i dr.) u cilju povlačenja bespovratnih sredstava.

Metodologija

Životni ciklus pojedinog projekta moguće je prikazati na sljedeći način:

Klijent

„Poduzeće Poslovna učinkovitost angažirali smo za administrativno vođenje EU projekta te za vođenje javne nabave na istom projektu. Iznimno smo zadovoljni suradnjom; konzultanti su nas vodili kroz labirint papirologije te smo zahvaljujući njima projekt završili u roku, unutar
budžeta i sa svim priznatim troškovima.”


Stiven Bralo, Direktor, Villa Partners

Izjava klijenta iz kolovoza 2018.

Villa Partners se bavi organizacijom nautičkih putovanja, gdje je u jednom proizvodu objedinjen brod, ruta i skiper, nudeći tako jedinstven doživljaj jedrenja na Jadranu.

 

 

[DOWNLOAD] Katalog u pdf-u možete preuzeti na ovome linku.

[DOWNLOAD] Katalog u pdf-u možete preuzeti na ovome linku.