Svrha

Za projekt implementacije, odnosno prelazak na novi, ERP i/ili BI potrebno je prethodno na kvalitetan način odrediti računovodstveno-upravljačke dimenzije, kako bi se na efektivan i efikasan način generirali eksterni i interni izvještaji. Nove dimenzije koje se koriste u transakcijskom sustavu predstavljaju temeljnu arhitekturu za funkcionalno provođenje poslovne evidencije, izvještavanje, analiziranje i upravljanje poslovanjem.

Važni elementi

  • Jednoznačnost – jedinstveno određivanje i šifriranje dimenzija
  • Strukturiranost – dodjeljivanje šifriranih dimenzija hijerarhijama za izradu višedimenzijskog koncepta
  • Centraliziranost – kreiranje šifri dimenzija i njihovih dodjela na jednom mjestu
  • Funkcionalnost – efektivno i efikasno eksterno i interno izvještavanje te unaprijeđeni proces odlučivanja

Metodologija

Tijek aktivnosti i sadržaj projekta pripreme računovodstveno-upravljačkog koncepta za implementaciju ERP-a i/ili BI-a moguće je prikazati na sljedeći način:

Klijent

Poduzeće Spegra od svog osnivanja 1989. godine pa sve do danas, bavi se isključivo izvođenjem specijalnih građevinskih radova na
velikom broju najrazličitijih poslova, od poslova na zaštiti kulturne baštine do vrlo složenih inženjerskih sanacija.

Prije same implementacije ERP-a proveli smo projekt pripreme dimenzija, strukture podataka i njihovu dodjelu eksternim i internim izvještajima. Ovaj projekt nam je omogućio, s jedne strane, interno preslagivanje računovodstveno-upravljačkih koncepata, a s druge strane, pojednostavljenu implementaciju ERP-a. Na ovaj način smo osigurali jednoznačno postupanje u procesima računovodstvene evidencije i na troškovno efikasan način stvorili podlogu za bolje izvještavanje i poslovno odlučivanje. S obzirom na profesionalno i pravovremeno provođenje projekta, svakako bi preporučili tim Poslovne učinkovitosti za sve one koji namjeravaju implementirati novi ili zamijeniti postojeći ERP.
Maja Borovina Frankić, Spegra d.o.o.

 

Cijeli katalog usluga poslovnog savjetovanja možete pregledati niže.

[DOWNLOAD] Katalog u pdf-u možete preuzeti na ovome linku.

 
 
 
Prethodna objava
  Interim ERP Manager
Sve objave
 Savjetovanje