09. 05. 2024.
Uloga lidera u upravljanju ljudskim potencijalima

Blagica Petrovac Šikić, Viša direktorica Ljudskih potencijala, Pliva, u kratkom intervjuu objasnila je Ulogu lidera u upravljanju ljudskim potencijalima​, a o ovoj temi će detaljnije biti govora na: CONTROLLING DAYS 2024, Strategija i transformacija, 23.-24.05.2024.

 

Kako se može osigurati da strategija upravljanja ljudskim potencijalima podržava razvoj lidera unutar organizacije i njihovu spremnost za buduće izazove? 

Svi koji radimo u Ljudskim potencijalima uvijek kažemo da je sve na ljudima, i da su upravo naši ljudi ti koji su  ključni. Također, često kažemo da je puno toga  u leadershipu, pravim liderima i njihovim kompetencijama – od toga kako utječu na ljude i na organizaciju, pa i do toga kako grade rast na svim razinama.

Razvoj lidera i spremnost njih, ali i organizacije u cjelini na prilagodljivost, jedan je od ključnih ciljeva strategije upravljanja ljudskim potencijalima. Jedino s izgrađenim liderima mi kao organizacija možemo biti uspješni i kontinuirano biti bolji od tržišta. Jedan od ključnih projekata koje Ljudski potencijali u PLIVI i Tevi vode su kontinuirano razvijanje lidera i njihovih ključnih kompetencija kako bi postali agilni, otporni i autentični, te svojom inovativnošću, prilagodljivošću i naravno znanjima prepoznali buduće izazove i isto tako uspješno gradili timove i zaposlenike da budu uvijek ono što žele i najbolji na tržištu. Jedna od ključnih kompetencija je kontinuirano definiranje puta kojim idemo. Važno je da lideri naše organizacije kontinuirano budu jasni, imaju definirane ključne prioritete i donose odluke pravovremeno, a da istovremeno vode računa o etici i poslovnom integritetu.

Ključno za razvijanje ljudskih potencijala u kompaniji je da lideri daju mogućnost zaposlenicima i timovima da samostalno rade, da se razvijaju i da kontinuirano osiguravaju izuzetan rezultat. Odlična riječ za to u engleskom jeziku je accountability! Ključna kompetencija lidera je da između ostalog osiguraju i implementaciju, odnosno operacionalizaciju ciljeva kako bismo ispunili strategiju i zadani put. Na taj način postižemo to da zaposlenici svojim zalaganjem pridonose ukupnom cilju kompanije, grade mostove i međusobno surađuju, jer znamo da različitosti kompetencija i perspektiva čini sve nas boljima.

Ono što našu kompaniju, a isto tako i naše lidere čini uspješnima je upravo suradnja i stavljanje zajedničkih ciljeva u fokus, radimo kao jedno, a naši ciljevi, talenti i resursi su povezani, čime i gradimo uspješnu kompaniju. Naša strategija ide u smjeru toga da izgradimo lidere koji pomažu svojim timovima da postignu izvrsne rezultate, nemaju strah od pogreške i koji su autentični i iskreni prema sebi, ali i prema svojim zaposlenicima. Kao kompanija, odnosno strategija ljudskih potencijala je da gradimo prave lidere, one koji pomažu svojim timovima da postignu izvrsne rezultate. Gradimo lidere da budu otvoreni greškama, da budu dio tima, i da budu autentični i iskreni, prema sebi a posebno prema svojim zaposlenicima.

Posebno bismo htjeli naglasiti da gradimo lidere koji inspiriraju i motiviraju zaposlenike jer znamo da je svrha I šira slika ono što sadašnje zaposlenike čini drugačijima, otpornijima, boljima, odnosno daje im zamah da naprave stvari koje su out of the box! S razvojem tima i investiranjem u razvoj, u nove vještine, posebno buduće kompetencije stvaramo i lidere i organizaciju koji su spremni za sve buduće izazove.

Koje su ključne komponente efikasnog programa obuke i razvoja u sklopu strategije upravljanja ljudskim potencijalima?

PLIVINO je posvećena tome da svakom zaposleniku omogući da stekne znanja potrebna za obavljanje posla u području u kojem radi, te se od svakog očekuje i podržava cjeloživotno učenje. Proces upravljanja učinkom i razvojem je ukorijenjen u kompaniji i kroz njega potičemo zaposlenike na stalno usavršavanje i učenje, kako bi s jedne strane bili u korak s tehnologijom i promjenama u poslovnom svijetu te ostvarivali godišnje ciljeve koje kompanija stavlja pred njih. S druge strane važno nam je da zaposlenici imaju razvojne planove i da planiraju svoj razvoj put i razvojne aktivnosti zajedno sa svojim menadžerima. Za ostvarenje programa obuke i razvoja ključno je da zaposlenici, menadžeri i Ljudski potencijali kao funkcija zajednički surađuju jer vjerujemo da je razvoj zaposlenika naša zajednička odgovornost. Zaposlenik je aktivan sudionik u kreiranju vlastitog razvojnog plana, odgovoran za učenje i izražavanje svojih ambicija i karijernih planova, dok je menadžer s druge strane netko tko treba prepoznati talente i mogućnosti zaposlenika, kreirati razvojne prilike za zaposlenike i usmjeravati razvoj zaposlenika u skladu s njegovim/njenim kompetencijama i poslovnim mogućnostima razvoja. Uz zaposlenika i menadžera odgovornost za razvoj ima i funkcija Ljudskih potencijala na način da razvija i implementira sustave i procese koji podržavaju učenje i razvoj, kao i programe razvoja i potrebne treninge. 

U samom razvoju zaposlenika vodimo se pravilom 70:20:10 (10% znanja stječe se formalnim treningom, 20% promatranjem i učenjem od drugih, a preostalih 70% aktivnostima na poslu). U skladu s tim organizaciju potičemo na razmišljanje puno šire od samog treninga kao uobičajenog načina usvajanja znanja. Tako su našim zaposlenicima dostupni za učenje i formalni programi obrazovanja (seminari, konferencije, in-house organizirani treninzi, e-learning tečajevi) no i neformalni načini učenja – prijenos znanja od kolega, coaching od strane menadžera ili iskusnijeg kolege, mentorstva, mogućnost rada na novim projektima i u krosfunkcionalnim i/ili internacionalnim timovima. 

Ako se usmjerimo na formalno obrazovanje, tu bismo istaknuli da Pliva ima svoj Baltazar edukacijski centar u kojem za naše zaposlenike iz cijele organizacije nudimo različite treninge iz područja interpersonalnih vještina i suradnje. Niz godina ulažemo u razvoj kompetencija naših zaposlenika i vidimo veliki utjecaj na timski rad i općenito kompanijsku kulturu. Stručna znanja naši zaposlenici stječu putem seminara i konferencija i putem dostupnih e-learning platformi koje omogućuju da smo svi usklađeni s najnovijim zahtjevima iz industrije.

Kako se može osigurati da strategija upravljanja ljudskim potencijalima podržava promicanje zdravog radnog okruženja i dobrobiti zaposlenika?

Kao kompanija veliki naglasak stavljamo na strateški pristup zdravlju i dobrobiti naših zaposlenika, a kao Ljudski potencijali u tom segmentu prepoznajemo puno mogućnosti te vidimo veliki doprinos kroz više godina. Kroz naš program "Zdravo radno mjesto - Heathy Workplace" donosimo razne inicijative imajući u vidu kako je ulaganje u zdravlje zaposlenika zapravo ulaganje u produktivnost i temelje budućih uspjeha. Cilj programa je kroz holistički pristup podizati svijest o važnosti brige o vlastitom zdravlju, prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti, usvajanju zdravih životnih navika te stvaranju kulture zdravlja. 

Veliki fokus smo stavili na dostupnost sadržaja relevantne tematike za naše zaposlenike, a inicijative na koje posebno stavljamo naglasak je "Naše mentalno zdravlje" u sklopu kojeg zaposlenici mogu prisustvovati predavanjima vrhunskih psihijatara, sudjelovati u grupnim predavanjima i dobiti potrebne savjete. Zatim "Zdrave srijede" gdje pričamo s eminentnim stručnjacima o različitim zdravstvenim stanjima i načinima prevencije bolesti ili održavanja pozitivnih zdravstvenih ishoda. Uz predavanja dostupna svima, sadržaj je plasiran zaposlenicima i putem Newsletter-a, koji imaju za cilj ponuditi praktične savjete kako bolje razumjeti psihološke reakcije s kojima se susreću, kako si pomoći u stresnim okolnostima, kako organizirati vrijeme i biti produktivniji, zatim važnosti tjelesne aktivnosti i razgibavanja… Najinovativniji dio u programu "Zdravo radno mjesto" je projekt "Pop up ambulanta", u sklopu kojeg zaposlenici imaju mogućnost obaviti savjetovanje s liječnicima specijalistima za određeno zdravstveno stanje, za sebe osobno ili za članove svoje obitelji. Važno je spomenuti da se naša strategija usmjerava i na osiguravanje benefita i pogodnosti za poboljšanje zdravlja zaposlenika, kao što su sistematski pregled, cijepljenje na lokacijama kompanije, vježbanje po povoljnijim cijenama u raznim sportskim objektima, suradnja s MultiSportom i mnogi drugi.

S ovako cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom kontinuirano promičemo važnost osiguranja zdravog radnog okruženja i dobrobiti za svakog zaposlenika.

 

Više o temi Uloga lidera u upravljanju ljudskim potencijalima​ na: CONTROLLING DAYS 2024, Strategija i transformacija, 23.-24.05.2024.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 
 Novosti - Arhiva