29. 03. 2022.
Design Thinking

U kratkom intervjuu sa Snježanom Šlabek pročitajte o temi Design Thinkinga, a detaljnije se sa primjerima iz prakse primjene Design Thinkinga možete upoznati na:

3. MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Agilne metode u praksi I Agile methods in practice, 31.03.2022.

 

1. Kako biste kratko i jednostavno opisali Design Thinking?

Design Thinking je metoda i vođeni pristup u osmišljavanju rješenja u kojem krajnjeg korisnika stavljamo u centar procesa inoviranja. Prije svega radi se o vrlo učinkovitom pristupu u rješavanju kompleksnih  izazova, koji može znatno povećati inovacijsku sposobnost organizacije i istovremeno utjecati na razvoj entuzijazma i pozitivne kulture okrenute prema osmišljavanju novih rješenja. 

2. Koja je po Vama glavna korisnost od Design Thinkinga?

Koristi su mnoge i vidljive na raznim razinama u organizaciji. Od naravno, usluge ili proizvoda koji puno bolje pogađa potrebe krajnjeg korisnika do promjene organizacijske kulture u kojoj kolaboracija i zajedničko inoviranje postaju dio prakse.

3. Koji su preduvjeti za korištenje ove metode?

Glavni preduvjet je otvorenost organizacije za inoviranjem. Važno je prepoznati potrebu da se stvari sagledaju iz drugačijeg ugla te da se krajnjem korisniku omogući bolje i kvalitetnije iskustvo u korištenju naše usluge ili proizvoda.
Ako ste mala organizacija ili start up, to će Vam vjerojatno biti prirodno, jer su agilne metode već u vašem kodu, no ako ste zrelija i kompleksnija organizacija, Design Thinking može poslužiti kao sjajan pristup u uvođenju promjena prema inovativnoj, kreativnijoj i agilnoj budućnosti.

4. Na koji način je najbolje odnosno preporučljivo koristiti Design Thinking?

Pet je popularnih koraka u Design Thinkingu koji će nas dovesti do cilja; nakon koraka empatije s krajnjim korisnikom, koji je u samoj srži procesa, često ćemo imati drugačiji pogled na stvarni problem. Nakon toga ćemo biti otvoreniji za osmišljavanje novih ideja i pristupa, a kroz prototipiziranje i stalno testiranje poboljšavat ćemo krajnji rezultat. Koraci su jednostavni, no nikako nisu linearni i omogućavaju učenje i napredak nakon svake iteracije.

5. Možete li nam istaknuti primjere iz industrije gdje je ova metoda dala dobre rezultate?

Mnoge svjetski popularne kompanije rado ističu kako svoja inovativna rješenja duguju upravo Design Thinkingu; od Applea, Microsofta, IBMa, SAPa, Ubera, Google, Accenture, Nike itd. No, Design Thinking nezaobilazan je pristup u inoviranju start upova, a sve više se koristi i u javnom sektoru. Mnoge kompanije danas koriste ovu metodu, a u Skandinaviji je vidljiva primjena na svakom koraku. 

Ukoliko želite više saznati o primjerima Design Thinkinga u praksi, pridružite nam se na: 3. MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Agilne metode u praksi I Agile methods in practice, 31.03.2022.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva