22. CFM Club Event

CFM Club Event omogućuje razmjenu vrijednih znanja i iskustava kroz stručne prezentacije i neformalno druženje kolega koje zanima područje kontrolinga, financija i menadžmenta, a 22. po redu održao se u četvrtak, 3. prosinca 2020. s početkom u 10:30 sati online putem. Predavanje je trajalo oko 30 minuta te su nakon toga slijedila pitanja sudionika.

Sudjelovanje je bilo besplatno za sve članove CFM Cluba.
CFM Club okuplja stručnjake iz područja kontrolinga, financija i menadžmenta i sve one koji prepoznaju njihov značaj za poslovanje, a pristupnicu za članstvo u CFM Clubu  možete pronaći ovdje.

TEMA PREDAVANJA NA 22. CFM CLUB EVENTU:

Kontroling prodaje

Kontroling je funkcija menadžmenta čiji su glavni ciljevi postizanje efektivnosti i efikasnosti u cjelokupnom poslovanju odnosno njegovim dijelovima, kao što je primjerice prodaja. To se postiže kroz procese planiranja, analiziranja, izvještavanja i internog savjetovanja koji su dijelovi procesnog modela kontrolinga.

Na ovom događaju će se kroz brojne praktične primjere pojasniti značaj kontrolinga, sadržaj procesnog modela kontrolinga, a poseban naglasak će se staviti na analiziranje.

Ovaj događaj bio je namijenjen vlasnicima i menadžmentu poduzeća te specijalistima u prodaji i kontrolingu, te svim analitičarima i onima koje zanima ili su uključeni u procese analiziranja poslovanja, a posebice prodajnih rezultata.

SADRŽAJ

Funkcijski kontroling

  • Procesni model kontrolinga
  • SIPOC princip
  • Utjecaj sniženja prodajne cijene na prodajni rezultat

Koncept prodajnog kontrolinga 

  • Prodajne dimenzije
  • Profitabilnost vs. Likvidnost vs. Rentabilnost
  • Plan prodaje

Analiza i upravljanje prodajom

  • Prodajne aktivnosti – leading indicators
  • Prodajni rezultati – lagging indicators
  • Mjerenje uspješnosti prodaje

PREDAVAČ:

Dr. sc. Mladen Meter je konzultant i direktor tvrtke Poslovna učinkovitost d.o.o. za poslovno savjetovanje. Posjeduje višegodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u međunarodnim tvrtkama (Kaufland, Generali, Basler), a trenutačno radi samostalno i s renomiranim inozemnim partnerima na brojnim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Magistrirao je 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 2006. završio je Controlling Stufenprogramm na austrijskom Controller Institutu u Beču te položio ispit za diplomiranog financijskog kontrolera, a 2012. je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Također se školovao na poslovnoj školi IEDC Bled School of Management i na Horváth Akademie u Njemačkoj. Međunarodno je certificirani HICHERT®IBCS konzultant i trener te certificirani konzultant partner za IBCS certificirana informatička rješenja za izradu profesionalnih poslovnih izvještaja i prezentacija prema HICHERT®IBCS standardima. Pripremio je međunarodne kontroling standarde za Hrvatsku te je kao jedini suradnik koji nije iz njemačkog govornog područja bio član međunarodnog projekta (Njemačka, Švicarska, Austrija, Hrvatska) za prepoznavanje i poboljšanje kontroling standarda u poslovnoj praksi poduzeća. Također je jedini koautor, koji nije iz njemačkog govornog područja, međunarodnih standarda kontrolinga „Standards im Controlling“ (njemačko izdanje). Autor je brojnih certificiranih edukacijskih programa za kontroling, financije i menadžment te urednik časopisa za poslovnu praksu „Kontroling, financije i menadžment“ i knjiga „Najnoviji trendovi u kontrolingu“, „Instrumenti kontrolinga“ „Menadžment i kontroling“. Voditelj je radne grupe ICV Croatian Adriatic Region, međunarodne udruge kontrolera ICV – Internationaler Controller Verein, koja je regionalno orijentirana i fokusirana na teme poboljšanja i postizanja izvrsnosti u poslovanju poduzeća različitih industrija. Ovlašteni je interni revizor za banke, financijske institucije i informacijske sustave te certificirani konzultant Mreže konzultanata HAMAG-BICRO-a za područja: poslovnog planiranja, financija, organizacije i poslovnog upravljanja. Lokalni je konzultant Europske banke za obnovu i razvoj - EBRD. Veći broj godina je kao viši predavač predavao na AACSB akreditiranoj poslovnoj školi, a među brojnim fakultetima i poslovnim školama predaje i u Njemačkoj na ESB Business School u Reutlingenu. Također vrlo često predaje na otvorenim i in-house edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.