09. 11. 2023.
Python u menadžerskom izvještavanju

Zoran Krstulović, dipl. oec., Edukacijski trener Poslovne učinkovitosti za Python, u kratkom intervjuu predstavio je Python u menadžerskom izvještavanju, a o ovoj temi će detaljnije biti govora na:


4. MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Menadžersko izvještavanje, 21.11.2023.

 

Zašto se Python smatra najpoznatijim programskim jezikom na svijetu?

Prema IEEE Spectrum magazinu, u 2023. godini, Python ne samo da je zadržao prvo mjesto prema popularnosti nego je tu poziciju i dodatno ojačao. Više je razloga za to: lagan je za učenje (uvodi se u škole kao osnovni programski jezik), platformski je neovisan (lako se instalira na različite operativne sustave), kompatibilan je s drugim programima i skroman je po pitanju resursa (memorija, procesor) tako da ne iziskuje skupa računala. Osim toga, Python je besplatan, odnosno dostupan je svakome bez ikakve naknade. Međutim, ono što je po meni najvažnije je da postoji veliki raspon korisničkih biblioteka koje pokrivaju gotovo sve poslovne aspekte rada (financije, statistiku, matematiku, strojno učenje, itd..).

Biste li se složili futurisičkom izjavom da „onaj tko ne bude u skoroj budućnosti ovladao Pythonom, teško će opravdati svoje postojanje na poziciji kontrolera odnosno poslovnog analitičara“ ?

Moje mišljenje je da bi svaki poslovni analitičar morao ovladati barem nekim naprednijim programom za obradu i analizu podataka. Iako postoje specijalizirani programi koji se mogu koristiti za tu namjenu (i koji nisu besplatni), prednost Pythona je u tome što se lako integrira s različitim izvorima podataka (sql baze,  excel, csv, html (podaci s interneta), txt formati i slično) i izvrstan je alat za uređivanje, obrađivanje i interpretaciju podataka i to na način koji korisnik sam kreira. Drugim riječima, poslovni analitičar koji koristi Python za navedenu svrhu, nije ograničen s programskim postavkama gotovih programa i u tom smislu postaje efikasniji i produktivniji u svom radu.

Koliko se i u kojim vrstama poduzeća, prema Vašem iskustvu i spoznajama, koristi Python?

Python je programski jezik opće namjene, što znači da se koristi za različite potrebe. U SAD-u, gotovo sve velike kompanije (Google, Meta, Amazon, Spotify, Netlix, Dropbox, Uber, Pinterest, PayPal i druge) koriste Python za različite svrhe (web aplikacije, data science,  poslovne aplikacije, strojno učenje i umjetnu inteligenciju). Kod nas u RH Python najčešće koriste odnosno uvode financijske institucije dok su ostale tvrtke zastupljene u manjem opsegu (možda zbog nedovoljne spoznaje o postojanju i mogućnostima Pythona ili možda iz razloga nedostatka vremena i volje za učenjem nečeg novog).

Zbog čega biste najviše preporučili poduzećima da koriste Python?

Upravo zbog svih gore navedenih prednosti koje Python ima u odnosu na druge programske jezike odnosno specijalizirane programe, a pogotovo zbog njegove vodeće uloge u “Data Science” području.

Kako biste komentirali integraciju Pythona i ChatGPT-a u radu, odnosno kako općenito vidite budući razvojni smjer Pythona?

ChatGPT je postao iznimno popularan a kako Python prati u stopu sve moderne trendove, tako za povezivanje Pythona s ChatGPT-om imamo programski paket koji se zove “openai”. Ovaj paket nam omogućuje da direktno iz Pythona pokrećemo komunikaciju s ChatGPT-om. Što se tiče budućeg razvoja Pythona, uvjeren sam da će ga zajednica Pythona dodatno razviti i unaprijediti (trenutno postoje verzije 2 i 3), verzija 3 je značajno naprednija od verzije 2, pa se može očekivati i naredna verzija 4 koja će donijeti dodatna poboljšanja. Kako je Python postao dominantan programski jezik na području “Data Science”, tako se može očekivati da će programski paketi poput “NumPy”, “pandas”, “scikit-learn” doživjeti dodatna unaprjeđenja. Osim toga, biblioteke potrebne za korištenje Pythona u području umjetne inteligencije i strojnog učenja kao što su “TensorFlow” i “PyTorch”, sigurno će se dalje razvijati i poboljšavati. Želio bih spomenuti da vrlo vjerojatno možemo očekivati zastupljenost Pythona i u području Quantum Computinga kada ono zaživi.

 

Više o temi Python u menadžerskom izvještavanju na:

4. MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Menadžersko izvještavanje, 21.11.2023.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 
 Novosti - Arhiva