18. 10. 2021.
Promjene u financijama uzrokovane krizom

Održali smo intervju sa Sinišom Resanovićem, izvršnim direktorom centralnih financija i korporativnog kontrolinga Atlantic Grupa, koji će održati predavanje na temu Upravljanja financijama u krizi na

3. Financijskoj konferenciji, 27.10.2021.

 

1. Koje su po Vama najznačajnije promjene koje su se dogodile u financijama zbog Covid-19 krize?

Promjene su globalne pa je neminovno da utječu i na poslovne procese Atlantic Grupe, a zbog povezanosti financija i poslovanja logično je da su i financije iskusile te promjene. Krizne situacije zahtijevaju češći uvid u trenutno stanje poduzeća i procjene vezane uz buduće poslovanje pa smo u tom pogledu bili više angažirani. Češće smo razgovarali o procjenama rizika te proaktivno i brzo reagirali u svemu što može podržati poslovanje. Bili smo vrlo motivirani u svemu tome. Situacija je izazvala gotovo adrenalinske efekte. S druge strane, svi imamo obitelji pa je bilo normalno da smo u isto vrijeme iskusili osjećaje straha i neizvjesnosti. Rad od kuće s malom djecom je posebna tema…

2. Je li se promijenila uloga ili značaj financija u krizi?

Ne. Naša uloga se nije promijenila. Značaj također. Teško je u krizi dodatno isticati bilo koji odjel jer svi ulažu dodatan napor kako bi se cijeli ekosistem održao. Međutim, poslovanje je dobilo dodatnu potvrdu da mogu računati na nas u vrlo teškim situacijama. Nas to jako veseli i motivira.

3. Kako vidite ulogu financija u podršci poslovanju?

Naša osnovna svrha je podržati poslovanje i održiv rast Atlantic Grupe na najefikasniji mogući način. U tome nastupamo kroz različite uloge - kao poslovni partner, pružatelj usluga, centar izvrsnosti i tijelo kontrole.

4. Koje bi bile Vaše preporuke za transformaciju financija u krizi?

Moja preporuka je da se transformacija financija radi prije krize. Na tome treba raditi u „mirnodopskim“ uvjetima. Potrebno je postaviti strategiju vezanu uz ljude, sustave i procese te kontinuirano raditi na njezinoj implementaciji. Sama kriza bi trebala biti trenutak demonstracije onoga na čemu ste ranije radili. Kriza nije trenutak za strateško razmišljanje

5. Postoji li promjena koja se u financijama dogodila tijekom krize, a po Vama će (ili bi trebala) ostati trajna?

Kriza je otklonila određene mitove - npr. mit da se kompleksni projekti ne mogu odraditi bez fizičkog kontakta članova tima ili mit da poslovanje s partnerima nije moguće bez dokumenata u papirnatom obliku.
Također, kriza je ubrzala digitalizaciju financijskih procesa. Tijekom COVID krize svi zaposlenici financija radili su od kuće, a u isto vrijeme poslovni korisnici nisu primijetili niti najmanju degradaciju po pitanju financijske podrške. Čak smo u nekim elementima i poboljšali podršku. To sasvim sigurno ne bi bilo moguće bez ranijih napora uloženih u digitalizaciju i procesnu optimizaciju. Zato krizu doživljavamo kao dodatan vjetar u leđa da nastavimo sa zacrtanim strateškim ciljevima.
Rad od kuće je također nešto što će ostati i nakon krize, kako kod nas tako i u drugim poduzećima.

6. Kako vidite razvoj i obilježja uloge financija u budućnosti?

Digitalno doba financijama pruža ogromnu priliku za transformaciju. Da li ćemo iskoristiti tu priliku nije pitanje strateške opcije nego nužnost. Oni koji ne iskoriste tu priliku jednostavno će postati ili ostati nekonkurentni. Uloga financija će u budućnosti suštinski ostati jednaka kao i danas, ali činjenica da algoritmi preuzimaju poslove koje danas obavljaju ljudi, osim veće efikasnosti koja je logična, otvorit će prostor da se manje bavimo poslovima u području kreiranja informacije, a više poslovima koji direktno utječu na poslovnu odluku i stvaranje dodatne vrijednosti. Ta promjena utjecat će i na ljudske resurse, najviše kroz razvoj novih kompetencija i drugačiju organizaciju. Ali da bismo došli do te točke potrebno je već danas postaviti strateške ciljeve u području ljudi, sustava i procesa.

 

Ako želite saznati više o Upravljanju financijama u krizi, pridružite nam se na 3. Financijskoj konferenciji 27.10.2021. godine.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
Sve objave
 Novosti
 Novosti - Arhiva