05. 10. 2020.
[INTERVJU] Luka Šomen, Direktor financija, HEINEKEN Germany | Ubrzana digitalizacija, rad od kuće i promjena načina razmišljanja i navika potrošača su pozitivne strane trenutne situacije

U nastavku pročitajte intervju s Lukom Šomenom, Direktorom financija u HEINEKEN Germany, koji će više o svojim iskustvima iz financija reći na online 2. Financijskoj konferenciji: Najnoviji trendovi u financijama, 27. listopada 2020. godine.

Kako vidite ulogu planiranja u upravljanju poslovanjem?

Smatram da ona rečenica od Eisenhowera dobro opisuje što ja mislim o planiranju: “Plans are nothing; planning is everything”. Planovi će se promjeniti i moramo ostati agilni, posebno u današnje vrijeme. Međutim, bez jasnog planiranja i razmatranja različitih scenarija posao se ne može voditi.

S obzirom na pandemiju Covida-19 i nepredvidivost razvoja situacije kako trenutno vidite ulogu prognoziranja?

Planiranje u vrijeme Covida-19 je dobilo dodatno na značenju. Mi smo se odmakli od prognoziranja našeg rezultata 3 puta na godinu, i sada to radimo 12 puta na godinu. Planovi se mijenjanju, ali što vrijeme više prolazi naši planovi dobivaju sve veći realni oblik, ali u međuvremenu razmatramo sve moguće scenarije i odluke koje bi poboljšale rezultat naše kompanije.

Koji su po Vama najznačaniji rizici kojima se trenutno treba obratiti pažnja?

Najveći rizici su makroekonomske prirode, epidemiološka situacija u svijetu i potencijalna recesija koja slijedi tako veliki šok za društvo. Međutim i u toj krizi, vidim puno pozitivnih stvari kao što su: ubrzana digitalizacija, rad od kuće i promjena načina razmišljanja i navika kod naših “consumera”.

Obuhvaća li i na koji način scenarijsko planiranje i provedbu, odnosno dodjelu odgovornosti u praksi?

U svakom slučaju. Svaki scenarij mora imati jasno predviđenu odluku i odgovornost.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni aspekti planiranja u vrijeme Covida -19?

Ljudski aspekt i ponašanje, End-2-End analiziranje, Agilnost planiranja, više scenarija, jasni dogovor u vrhu kompanije i onda što prije kaskadiranje odluka i okvira u organizaciji.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva