01. 10. 2020.
[INTERVJU] Ivana Gažić, Predsjednica Uprave,  Zagrebačka burza | Transparentno i etično poslovanje je jedan od najvažnijih zahtjeva korporativnog upravljanja

U nastavku pročitajte intervju s Ivanom Gažić, Predsjednicom Uprave Zagrebačke burze, koja će više o svojim iskustvima iz financija reći na online 2. Financijskoj konferenciji: Najnoviji trendovi u financijama, 27. listopada 2020. godine.

Zašto su važni visoki standardi korporativnog upravljanja i transparentnost?

Postoje brojni razlozi iz kojih tvrtke moraju posvetiti pažnju unaprjeđenju korporativnog upravljanja u svojim organizacijama, te raditi na transparentnosti. Građenje korporativne kulture jača sposobnost tvrtke da se nosi s brojnim rizicima, uključujući kvalitetno i objektivno donošenje odluka, zapošljavanje, eliminiranje korupcije na bilo koji način, građenje ugleda organizacije u poslovnom okruženju i općenito zajednici u kojoj tvrtka djeluje.

Transparentnost pak omogućava investitorima da imaju pravi uvid u poslovanje. Tvrtke koje konzistentno i otvoreno pristupaju komunikaciji sa svojim investitorima, lakše je pribaviti kapital potreban za rast, čak i u kriznim vremenima.

Koju prednost ESG financiranja biste izdvojili?

ESG investiranje je veliki trend u svijetu. Iznos kapitala investiranog u ovu klasu imovine raste najbrže od svih. Ono što je osnovna premisa ovog načina investiranja je dugoročna održivost poslovanja temeljena na zaštiti prirode, socijalnog okruženja u kojem tvrtka posluje, te visokim standardima korporativnog upravljanja. Investitori današnjice traže kompanije koje posluju na ovaj način.

Na koji način će se, prema Vašem mišljenju, promijeniti profil i struktura investitora u budućnosti?

Jedna od promjena će svakako biti zamjetna je da generacija tzv. Milenialsa počinje investirati. Istraživanja pokazuju da od svih prethodnih generacija najviše štede, a ujedno imaju najviši postotak žena koje natprosječno zarađuju, tako da se često govori kako upravo ova generacija diktira investiranje u ESG svjesne kompanije.

Koji je jedan od najvažnijih zahtjeva korporativnog upravljanja?

Svakako transparentno i etično poslovanje u najširem smislu te riječi i u svim segmentima poslovanja kompanije.

Što mislite kakva je budućnost korporativnog upravljanja?

U svijetu koji često potresaju korporativni skandali, svakako je korporativno upravljanje nešto na čemu investitori sve više inzistiraju, a taj trend će se pojačavati i dalje. Zagrebačka burza je zajedno s HANFOM ove godine izradila novi Kodeks korporativnog upravljanja koji sadrži niz preporuka kompanijama kako se ponašati i bit će vrlo zanimljivo u kojoj će mjeri kompanije prihvatiti ove principe poslovanja, a u kojoj mjeri će investitori „nagraditi“ one najbolje.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva