19. 05. 2022.
Transformacija podataka i izrada modela vizualizacije – primjer iz prakse

Dr. sc. Ivo Beroš je u kratkom intervjuu izložio glavna obilježja i preporuke vezane za transformaciju i izradu modela vizualizacije na primjeru iz prakse, a ovoj temi će detaljnije biti govora na:

13. KONTROLING KONFERENCIJA: Data Science, 25.05.2022. 

 

1. Koji su najčešći motivi za vizualizaciju podataka kod poduzeća?

Vizualizacija podataka je postupak kojim se informacije prevode u vizualni kontekst, poput mapa i grafova. Na taj način se ljudskom mozgu olakšava razumijevanje podataka i lakše prepoznavanje trendova, uzoraka i iznimaka u velikim količinama podataka. Sve navedeno vrijedi i kod poduzeća, samo što podatci imaju neko određeno poslovno značenje.

2. Koji su glavni elementi modela vizualizacije za većinu poduzeća?

Osnovna stvar kod izrade vizualizacije je prepoznavanje pravih činjeničnih tablica na koje se relativno jednostavno nadodaju dimenzijske tablice. Klasični ili malo modificirani zvjezdasti model podataka je izvrstan u situacijama kada je samo jedna činjenična tablica. Situacija je složenija kada je potrebno vizualizirati podatke iz više činjeničnih tablica. 

3. Kakve prirode su najznačajniji izazovi kod pripreme podataka za vizualizaciju, i kako se mogu najjednostavnije riješiti?

Najznačajniji izazov kod svake vizualizacije je odabir pravih metrika/vrijednosti koje treba vizualizirati. Nakon što je određeno što se vizualizira, potrebno je prikupiti podatke potrebne za izračun metrika te podatke koje će se koristiti za postavljanje uvjeta koji će nam omogućiti bolji uvid u ponašanje pojave. Nad prikupljenim podatcima možda treba napraviti i neku dodatnu obradu. Ako količina podataka nije prevelika, dodatna obrada se jako često može uspješno napraviti u programu Microsoft Excel.

4. Kako najjednostavnije pripremiti podatke za vizualizaciju?

Sve ovisi o tome koliko podataka ima i u kakvom su obliku. Generalno, kako sam već prije spomenuo, Microsoft Excel je najbolji alat za pripremu podataka za vizualizaciju. Korisnici su većinom jako dobro upoznati s radom u Excelu, Excel ima mogućnost učitavanja podataka iz različitih izvora, a jednostavno je na brzinu napraviti poneki test da se vidi ide li postupak u pravom smjeru.

5. Koliko po Vama izvrsnost vizualizacije uvjetuje izvrsnost kod poslovnog odlučivanja?

Vizualizacija podataka pomaže korisnicima da podatke analiziraju brže i efikasnije, omogućujući im da dobiju bolji uvid u pojavu mnogo brže nego li pregledom tablica punih brojeva. Razvoj računala i tehnika prikupljanja podataka omogućuje nam danas jednostavnu i brzu izradu složenih vizualizacija. Stoga je važnost vizualizacije podataka u poslovnom odlučivanju sve veća, ali, zbog interdisciplinarnog karaktera odlučivanja, ona nikako ne smije biti jedini alat koji se koristi u procesu odlučivanja.  

Više o transformaciji podataka i izradi modela vizualizacije na:

13.KONTROLING KONFERENCIJA: Data Science, 25.05.2022. 

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 
 Novosti - Arhiva