14. 02. 2019.

 

 

 

 

 

PORUKE

Poruka se nalazi u središtu izvještaja ili prezentacijskog slajda.
Tipično na vrhu svake stranice odnosno slajda nalazi se poruka.

 

 

 

NASLOVI

Naslovima identificiramo stranice.
Oni moraju opisivati sadržaj u cjelosti.
U pravilu, tri do četiri linije su dovoljne.

 

 

 

VRIJEME VS. STRUKTURA

U pravilu, vizualizacija vremenskih serija podataka se provodi na horizontalnim osima, a vizualizacija strukturnih dimenzija na vertikalnim osima.


 

 

 

SKALIRANJE

Ukoliko je potrebno, različite skale mogu biti vizualizirane pomoću indikatora skaliranja kao što su linije i područja skaliranja.

 

 

 

 

SCENARIJI

Scenariji podataka kao što su „Ostvarenje” i „Plan” mogu biti identificirani pomoću unificiranih skraćenica, ispuna područja i semantičkih osiju.

 

 

 

 

VREMENSKA RAZDOBLJA

Vremenska razdoblja kao što su „Godine” i „Mjeseci” trebaju biti identificirani pomoću različitih, ali definiranih širina kategorija.

 

 

 

 

 

ODSTUPANJA

Odstupanja su naznačena pomoću unificiranih skraćenica, „igli” za relativna odstupanja i boja za dobra i loša odstupanja.

 

 

 

 

 

LEGENDE

Legende koje identificiraju serije podataka trebaju biti integrirani u grafičke prikaze i ne bi trebali biti pozicionirani zasebno.

 

 

 

 

 

OZNAKE

Oznake podataka ne bi trebale imati više od 3 znamenke.
Oznake se pozicioniraju unutar ili pored određenog elementa vizualizacije.

 

 

 

 

ISTICANJE

Da bi poruka bila prenesena, potrebno ju je istaknuti na referentnoj stranici korištenjem prikladnih vizualnih pomagala koja što su oznake odstupanja.

 

 

 

 

Ako želite naučiti kako primijeniti IBCS® standarde u poslovnoj praksi i izraditi profesionalne poslovne izvještaje i prezentacije, prijavite se na radionicu IBCS® with SUCCESS koju će održati Dr. Jürgen Faisst i Dr. Mladen Meter 19.02.2019. u Zagrebu.

Detalje o radionici i prijavnicu možete pronaći na sljedećem linku: http://www.poslovnaucinkovitost.hr/aktualne-edukacije/cijena/ibcs-with-success-successful-reports-and-presentations1

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva