18. 10. 2018.
[MEDIJSKO POKROVITELJSTVO] 15. godišnja konferencija Hrvatske udruge korporativnih rizničara

Od 23. do 25. rujna 2018. godine Hrvatska udruga korporativnih rizničara je organizirala i održala 15. godišnju konferenciju sa 140 sudionika, tj. predstavnika više od 50 korporacija i financijskih institucija. Svi oni su prisustvovali stručnim predavanjima i radionicama koje su se odvijale u Spa Golf Hotelu u Sv. Martinu na Muri. U pozdravnom govoru, predsjednik Udruge, Davor Oršić, istaknuo je nužnost praćenja svjetskih trendova i usvajanja novih znanja, sa ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskih korporacija.

Konferenciju je započeo prof. dr. sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. Prezentirao je potencijale, ali i prepreke ulasku Republike Hrvatske u Euro Zonu.

U makroekonomskom pregledu, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP banke, osvrnuo se na gospodarski napredak Hrvatske i zemalja u okruženju, dodao je, da se očekuje "globalni nastavak pozitivnih trendova, uz jačanje političkih rizika."

Profesor dr. sc. Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, potaknuo je prisutne na razmišljanje prezentirajući izazove mirovinskog sustava.  Sve je začinio analizom premisa na kojima je počivala prva mirovinska reforma.  Osvrnuo se i na obrazovni sustav; istaknuo je osnovni izazov, tj. potrebu definiranja i stjecanja znanja nužnih za povećanje konkurentnosti uslijed promjena koje donosi razvoj tehnologije.

Mario Žilić, uvaženi stručnjak OTP banke, prezentirao je očekivanja u kretanju kamatnih stopa, te financijske instrumente koje korporacije mogu koristiti da se zaštite od očekivanog rasta.

Dr. sc. Mladen Meter, konzultant Poslovne učinkovitosti, prezentirao je procesni model financija koji se sastoji od 10 glavnih procesa u financijama, a služi za dokumentiranje, analizu i oblikovanje procesa financija, i isto tako kao potpora za raspravljanje o njima te njihovo unapređenje. Ovaj model predstavlja prvi izrađeni sveobuhvatni procesni model u području financija.

Program drugog dana konferencije je bio jednako uzbudljiv i informativan; počeo je s pregledom događaja vezanih uz kripto valute.  Ivan Ileković iz Thomson Reuters-a naglasio je da se kripto valute i dalje razvijaju te da je nastavljen trend ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu, iako je percepcija šire javnosti da se „balon ispuhao.“

U Aktualnom sat i po', kojeg je moderirao Nikola Cvjetković, financijski direktor AWT-a, sudjelovali su: Jean-Samuel Furter, direktor korporativne riznice Agrokora, Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, i Zdeslav Šantić.  Diskusija je bila o posljedicama restrukturiranja Agrokora na bankarski sektor i tržište kapitala, te o trenutnim ekonomskim trendovima.

Prezentacijski dio konferencije zaključio je Mišo Obranović, renomirani Zagrebački fotograf. Na taj način konferencija već tradicionalno završava neformalnom temom koja zadržava pažnju sudionika. Prezentirana je strast i ljepota fotografiranja, a sudionicima su prikazane fotografije koje bude osjećaje sreće, tuge, žudnje, iskrenosti i osobnosti.

Uz stručni dio konferencije, sudionici su imali priliku i za umrežavanje, stvaranje novih kontakta te izmjenu iskustva u neformalnom druženju. Također imali su priliku testirati nova vozila u portfelju AutoHrvatske, kušati proizvode iz OPGa Vinska kuća Hažić, uživati u blagodatima terma, te šetati po okolnim brežuljcima.

Za nastavak druženja članovi, suradnici, partneri i prijatelji Udruge imati će priliku već 28. studenog 2018. na Božićnom domjenku Udruge, te na drugim jednodnevnim događajima, a sljedeća konferencija održat će se od 22. do 24. rujna 2019. godine u Splitu.

U galeriji slika možete pogledati neke od fotografija s konferencije.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva