07. 05. 2015.
Kontroling rizika poslovanja

Poplava likvidnosti – sreća / nesreća

Trenutno imamo sreću ili možda nesreću da živimo i radimo u okruženju povijesno niskih kamatnih stopa te poplave likvidnosti na svjetskom ali i domaćem tržištu. Posljedice navedenoga očituju se u činjenicama da se kamatne stope na EUR i CHF nalaze u negativnom teritoriju (Njemačka se na većem dijelu svoje krivulje tržišta kapitala zadužuje uz negativnu kamatnu stopu), Američki Dolar bliži se paritetu sa Eurom, Švicarska centralna banka ukinula je održavanje minimalnog tečaja EURCHF na 1,20. Sve navedeno kao posljedicu također ima i izraženo povećanu volatilnost na svim tržištima. Neovisno kojom djelatnošću se kompanija bavi svima je zajedničko da u najvećoj mjeri za svoje proizvode i usluge primaju novčanu kompenzaciju. Kod navedene kompenzacije za kompaniju veliku ulogu igra valuta, datum dospijeća, potencijalna potreba za konverzijom, struktura duga itd.

Možemo li uopće upravljati financijskim rezultatom?

Jedna ili više gore navedenih stavki imaju ili mogu imati utjecaj na svakodnevni rad većine kompanija. Osnovno pitanje s kojim se danas suočavamo je da li su predmetne kompanije svjesne navedenoga i da li išta poduzimaju u svrhu ublažavanja potencijalnih negativnih posljedica ili možda svjesno prihvaćaju navedeni rizik i time pokušavaju ostvariti ekstra profite. Bilo kako bilo, koja god strategija bila odabrana, potrebna su znanja i vještine povezane sa trgovanjem adekvatnim instrumentima u pravo vrijeme, koji će kompaniji pružiti zaštitu ili izloženost prema određenom segmentu tržišta, a sve u svrhu postizanja unaprijed postavljenih rezultata.

Kontroling rizika poslovanja može pomoći da sačuvamo operativni rezultat poslovanja

U skladu s navedenim, kompanije danas neminovno moraju pored redovne djelatnosti dio raspoloživih resursa usmjeriti i u upravljanje financijskim rizicima kojima su neizbježno okruženi. Zanemarivanje istoga može dovesti do neželjenih financijskih efekata pa čak i do gubitka cijelog operativnog rezultata iz redovnog poslovanja. Obzirom na prisutni rizik, pravovremeno razmišljanje, edukacija, planiranje i adekvatno djelovanje u svrhu minimizacije istoga, postaju sve bitniji elementi svakodnevnog upravljanja radom kompanija. Primjenom navedenog pristupa omogućiti će se kontinuirano i nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti kompanije, bez ugrožavanja prihoda i profita od iste.

Marko Bolanča, dipl. oec.
 

Ako želite saznati više, prijavite se na edukaciju "Kontroling rizika poslovanja".

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 
Sve objave
 Kolumne
Sljedeća objava
Poslovne prijevare