Datum i mjesto održavanja:
Srijeda, 10.05.2023.  -  Četvrtak, 11.05.2023.
Zagreb
Rok za prijavu:
Petak, 05.05.2023.
 
Osnove financijskog upravljanja u zdravstvu

Ova radionica je 2. modul Škole kontrolinga u zdravstvu

Opis:
Kontroling se u svijetu već desetljećima etablira kao neizostavna pomoć managementu bilo koje organizacije pri što preciznijem i pravodobnijem detektiranju i rješavanju različitih problema. Međutim, u hrvatskom javnom zdravstvu moderan i učinkovit kontroling još je uvijek prilično rijetka pojava, iako zdravstvene ustanove, i javne i privatne, mogu značajno unaprijediti svoje poslovanje uvođenjem i kontinuiranom primjenom instrumenata kontrolinga. Stoga bi intenzivnija primjena kontrolinga u zdravstvu predstavljala značajno unaprjeđenje postojeće upravljačke prakse i podizanje učinkovitosti cijelog sustava. U hrvatskom zdravstvu postoji veliki prostor za poboljšanja po pitanju upravljanja poslovnim procesima, a postoji i ogromni potencijal za bolje korištenje već postojećih resursa. Koje su osnove kontrolinga u zdravstvu i kako ga najbrže i najefikasnije uvesti u svakodnevno poslovanje, možete saznati na ovoj edukaciji.

Ciljevi:
Cilj ove specijalističke radionice je istaknuti ulogu specijalista za kontroling u cjelokupnom poslovnom okruženju zdravstvenog sustava i potaknuti na razmišljanje o daljnjem razvoju kontrolinga u zdravstvu.

Metode rada:
Polaznici će navedene sadržaje i vještine usvojiti kroz teorijsko predavanje, praktične vježbe, diskusiju, individualni i grupni rad s ostalim polaznicima i trenerom.

Kome je namijenjena:
Menadžmentu i stručnjacima u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim osiguranjima i zdravstvenoj administraciji, te sadašnjim i budućim rukovoditeljima i specijalistima u kontrolingu, financijama i računovodstvu u zdravstvu.

SADRŽAJ I RASPORED

1. DAN: 

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Financije: sastavni element poslovnih procesa

 • Uloga financija u poduzeću
 • Razlika između računovodstva i financija

PRAKTIČNA VJEŽBA: Interakcija brojki u financijskim izvještajima

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Osnovna financijska izvješća: RDG

 • Osnovna struktura i razine profitabilnosti
 • Računovodstvena pravila i norme

PRAKTIČNA VJEŽBA: Utjecaj poslovnih događaja na račun dobiti i gubitka (RDG)

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Osnovna financijska izvješća: Bilanca

 • Glavni elementi: imovina, obveze i kapital
 • Struktura imovine i njenih izvora

PRAKTIČNA VJEŽBA: Utjecaj poslovnih događaja na bilancu tvrtke

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Osnovna financijska izvješća: Izvješće o novčanom tijeku

 • Poslovni, investicijski i financijski tijekovi
 • Metode izrade izvješća o novčanom tijeku

PRAKTIČNA VJEŽBA: Primjer izrade jednostavnog izvješća o novčanom tijeku

2. DAN:

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Financiranje zdravstvenih sustava

 • Sveobuhvatna zdravstvena zaštita
 • Modeli financiranja zdravstva
 • Financiranje zdravstvenih sustava u Europi

PRAKTIČNA VJEŽBA: Usporedba nekih pokazatelja europskih zdravstvenih sustava

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Usklađenje zdravstvenih politika s mogućnostima financiranja

 • Ciljevi financiranja zdravstva
 • Osnovni elementi sustava financiranja zdravstva
 • Fiskalni okvir i upravljanje javnim financijama

PRAKTIČNA VJEŽBA: Uloge ključnih dionika u financiranju zdravstva

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Osiguravanje stabilnog financiranja zdravstvenog sustava

 • Javni izvori prihoda
 • Ciljani prihodi za zdravstvo
 • Objedinjavanje prihoda

PRAKTIČNA VJEŽBA: Mini kviz o izvorima financiranja hrvatskog zdravstva

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Uvod u financiranje hrvatskog javnog zdravstva

 • Najčešće krive pretpostavke o financiranju hrvatskog zdravstva
 • Osnovni financijski tokovi u hrvatskom zdravstvu

PRAKTIČNA VJEŽBA: HZZO unutar ili izvan sustava Državne riznice?

 
Dr. sc. Mladen Meter
 

Dr. sc. Mladen Meter je konzultant i direktor tvrtke Poslovna učinkovitost d.o.o. za poslovno savjetovanje. Posjeduje višegodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u međunarodnim tvrtkama (Kaufland, Generali, Basler), a trenutačno radi samostalno i s renomiranim inozemnim partnerima na brojnim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Magistrirao je 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 2006. završio je Controlling Stufenprogramm na austrijskom Controller Institutu u Beču te položio ispit za diplomiranog financijskog kontrolera, a 2012. je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Također se školovao na poslovnoj školi IEDC Bled School of Management i na Horváth Akademie u Njemačkoj. Međunarodno je certificirani HICHERT®IBCS konzultant i trener te certificirani konzultant partner za IBCS certificirana informatička rješenja za izradu profesionalnih poslovnih izvještaja i prezentacija prema HICHERT®IBCS standardima. Pripremio je međunarodne kontroling standarde za Hrvatsku te je kao jedini suradnik koji nije iz njemačkog govornog područja bio član međunarodnog projekta (Njemačka, Švicarska, Austrija, Hrvatska) za prepoznavanje i poboljšanje kontroling standarda u poslovnoj praksi poduzeća. Također je jedini koautor, koji nije iz njemačkog govornog područja, međunarodnih standarda kontrolinga „Standards im Controlling“ (njemačko izdanje). Autor je brojnih certificiranih edukacijskih programa za kontroling, financije i menadžment te urednik časopisa za poslovnu praksu „Kontroling, financije i menadžment“ i knjiga „Najnoviji trendovi u kontrolingu“, „Instrumenti kontrolinga“ „Menadžment i kontroling“. Voditelj je radne grupe ICV Croatian Adriatic Region, međunarodne udruge kontrolera ICV – Internationaler Controller Verein, koja je regionalno orijentirana i fokusirana na teme poboljšanja i postizanja izvrsnosti u poslovanju poduzeća različitih industrija. Ovlašteni je interni revizor za banke, financijske institucije i informacijske sustave te certificirani konzultant Mreže konzultanata HAMAG-BICRO-a za područja: poslovnog planiranja, financija, organizacije i poslovnog upravljanja. Lokalni je konzultant Europske banke za obnovu i razvoj - EBRD. Veći broj godina je kao viši predavač predavao na AACSB akreditiranoj poslovnoj školi, a među brojnim fakultetima i poslovnim školama predaje i u Njemačkoj na ESB Business School u Reutlingenu i na CBS International Business School u Mainzu. Također vrlo često predaje na otvorenim i in-house edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Davor Katavić
 

Davor Katavić, dipl. oec. je konzultant i direktor tvrtke Desiderius consulting d.o.o. za savjetovanje. Kao stručnjak za zdravstvene financije trenutno je fokusiran na poslovno savjetovanje javnih i privatnih dionika zdravstvenih sustava u regiji, s naglaskom na povećanje učinkovitosti i postizanje financijske održivosti. U dosadašnjoj karijeri bio je zamjenik direktora u Udruzi poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, pomoćnik ministra zdravlja, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, direktor financija i računovodstva (Sika Croatia), voditelj računovodstva (Zagrebačka pivovara) i koordinator financija (Franck).

 
 
PRIJAVNICA
475,00 EUR + PDV
 
3.578,89 kn + PDV
 
NAČIN POHAĐANJA
 
POPUSTI
 • 5%
  za naše dosadašnje polaznike
 • 5%
  na višednevne edukacije za CFM Club članove
 • 10%
  na jednodnevne edukacije za CFM Club članove
 • 10%
  za 2 polaznika iz istog poduzeća
 • 15%
  za 3 i više polaznika iz istog poduzeća
 • *Popusti se ne zbrajaju te je prilikom prijave potrebno u polju „Napomena“ navesti osnovu po kojoj se ostvaruje mogući popust
 
IN-HOUSE EDUKACIJE

Postoji mogućnost organizacije In-house edukacije.
Kontaktirajte nas
za dodatne informacije i ponudu.

 
Sve edukacije
 Aktualne edukacije